Ulosotto luottotiedot

Ulosotolla tarkoitetaan laiminlyödyn velvoitteen täytäntöönpanoa. Tavallisesti kysymyksessä ovat rahasaatavat. Kun henkilö tulee ulosmitattavaksi, ulosottomies lähettää normaalisti velalliselle vireilletuloilmoituksen, jossa on saatavaa koskevien tietojen lisäksi asiaa hoitavan kihlakunnanulosottomiehen yhteystiedot. Ilmoitus sisältää lisäksi yhteydenottokehotuksen ja ennakkoilmoituksen ulosmittauksesta.

Merkintä luottotietoihin ja luottorekisteriin tulee vasta kun myöhästyneet rahasaatavat ovat siirtyneet oikeudelliseen perintään ja siinäkin tapauksessa vasta kun velalliselle on annettu tuomio ja saatavat ovat siirtyneet ulosottoon. Tapauksissa joissa henkilö on joutunut ulosottoon, tulee henkilölle myös varattomuusmerkintä.

Ulosotto luottotiedot merkintä vaikeuttaa esimerkiksi lainan saamista ja asunnon vuokrausta. Asunnonvuokrauksessa luottotietojen menetys vaikeuttaa merkittävästi asunnon saamista, erityisesti silloin kun maksuhäiriömerkinnät koskevat vuokra-asumiseen liittyviä maksuhäiriöitä.

Maksuhäiriömerkinnällä voi olla vaikutuksia myös työnsaantiin. Työnantajalla on oikeus tarkistaa hakijan luottotiedot, jos työntekijä hakee paikkaa jossa hän joutuu käsittelemään rahaa, tekemään merkittäviä taloudellisia päätöksiä tai työskentelemään yksityiskodeissa. Pelkästään laskun maksun myöhästyminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää luottotietoihin. Kuitenkin tietyt peruspalvelut on tarjottava kaikille kuluttajille riippumatta siitä onko henkilöllä maksuhäiriömerkintöjä. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi peruspankkipalvelut, sähkö ja vesi sekä viestintäpalvelut eli puhelinliittymä ja internetyhteys. Näitäkään palveluja ei kuitenkaan saa jos kyseistä palvelusta tullut lasku on jäänyt maksamatta. Palveluiden saanti voi edellyttää myös vakuuden tai ennakkomaksun maksamista.

Kun luottotiedot on menetetty, vaikuttaa se moniin arkipäivän elämän asioihin. Luottokortin saaminen vaikeutuu, vuokra-asuntoa ei välttämättä myönnetä ja jopa työpaikan saanti voi jäädä luottotiedoista kiinni. Merkintä luottotietoihin ja luottorekisteriin tulee vasta kun myöhästyneet rahasaatavat ovat siirtyneet oikeudelliseen perintään ja siinäkin tapauksessa vasta kun velalliselle on annettu tuomio ja saatavat ovat siirtyneet ulosottoon. Tapauksissa joissa henkilö on joutunut ulosottoon, tulee henkilölle myös varattomuusmerkintä.

Leave A Response